Onko Yksiavioisuus Hyväksi Meille?

Viime vuonna The New York Times - lehden kolumnisti Ross Douthat esitti rohkean ennusteen avioliitoista tulevaisuudessa Yhdysvalloissa. Hänen mielestään, jos katsoo miten amerikkalaisten asenteet avoimia suhteita kohtaan ovat muuttumassa, moniavioiset avioliitot saattavat hyvin olla laillistettuja vuoteen 2040 mennessä.

Mitä tämä muutos siis tarkoittaa numeroina? Ihmisten määrä, jotka näkevät moniavioisuuden moraalisena elämäntapavaihtoehtona, on tuplaantunut vuodesta 2001. Vuonna 2001 vain 7% amerikkalaisista ajatteli näin - mutta määrä on noussut 16 prosenttiin 15 vuoden aikana.

Vaikka ajatus moniavioisten avioliittojen laillistamisesta Yhdysvalloissa tuntuu vieraalta, se on pysyvää todellisuutta monessa muussa maassa ympäri maailman. Ihmiset saavat laillisesti mennä naimisiin useamman kumppanin kanssa samanaikaisesti 57 itsenäisessä valtiossa. Maat kuten Egypti, Kenia, Libya, Afghanistan, Indonesia, Intia ja Kuwait hyväksyvät moniavioiset avioliitot (tai ‘polygynian’) laillisesti.

Länsimaiset Arvot Vastaan Luonto?

Pitäisikö moniavioisuuden olla hyväksyttävää länsimaisessa kulttuurissa? Vaikka monet ihmiset eivät ikinä hyväksyisi sitä, avoimille suhteille on perusteita jos katsotaan avioerotilastoja. Noin puolet avioliitoista länsimaissa päättyy avioeroon ja seksi muiden kumppanien kanssa on yleisin syy tähän ( useissa kulttuureissa ). Tutkimukset ovat myös osoittaneet että 20-60% naimisissa olevista ihmisistä harrastaa avioliiton ulkopuolista seksiä ainakin kerran avioliittonsa aikana. Määrä on todennäköisesti korkeampi, sillä useat vastaajat vähättelevät uskottomuuttaan kyselyissä.

Oman kumppanin pettäminen nähdään useasti moraalittomana, mutta pitäisikö sen olla? Vuosien saatossa tehdyt tutkimukset käyttäytymistieteessä ovat todistaneet sen että ihmiset luonnollisesti ovat taipuvaisia moniavioisuuteen, kuten löydös siitä että naisten taipumus pitää ääntä yhdynnän aikana johtuu siitä että sillä on tarkoitus houkutella muita potentiaalisia parittelukumppaneita.

Tämä on tietenkin alitajuista, mutta jos se on totta, se auttaa ymmärtämään teoriaa siitä että ihmiset eivät ole luotuja yksiavioisuuteen. On myös todisteita siitä että miesten siittiöiden määrä spermassa kasvaa kun he ovat poissa kumppaninsa luota, tämä saattaa johtua luonnollisesta taipumuksesta lisääntyä useamman kumppanin kesken.

cheating wife

Voivatko Salasuhteet Pelastaa Sitoutuneita Parisuhteita?

Jos meillä on tarkoitus olla useita kumppaneita geneettisellä ( ja ehkä myös psykologisella ) tasolla, niin salasuhde saattaa olla paras tapa tyydyttää seksuaalisia tarpeita ilman omasta kumppanista eroamista. Sitoutuneessa parisuhteessa yhdynnän merkitys vähenee ajan myötä, kun tunneperäinen läheisyys korvaa fyysisen läheisyyden.

Jos toisella osapuolella avioliitossa on korkeampi seksivietti kuin toisella, yhdyntöjen puute saattaa hyvin aiheuttaa mielipahaa - ja lopulta johtaa avioliiton päättymiseen.

Olemalla salasuhteessa yhden tai useamman kumppanin kanssa, mies tai vaimo jolla on suurempi tarve seksiin, voi nauttia avioliiton ulkopuolisista iloista. Näin he saavat sen fyysisen kontaktin jota kaipaavat ja mahdollisuuden keskittyä tunnepuolen hyvinvointiin oman kumppaninsa kanssa.

Näin ollen, avioliiton ulkopuolinen seksi saattaa olla vastaus ihmisille joilla on voimakas tarve fyysiseen kontaktiin mutta haluavat pysyä onnellisina sitoutuneessa avioliitossa. Sen sijaan että he antaisivat tarpeidensa pakkaantua parisuhteessa ajan saatossa fyysisen kontaktin puuttuessa, joka saattaisi johtaa eroon ja mahdollisesti myös taloudellisiin menetyksiin, pitämällä huolta perustarpeista jossain muualla on looginen vaihtoehto.

Länsimainen yhteiskunta vetää tarkan rajan seksuaalisten tarpeiden ja tunnepuolen onnellisuuden välille. Yhdyntä on tottakai fyysinen tapa vapauttaa jännitystä, endorfiineja ja koko kehoa. Emotionaalinen läheisyys on paljon syvempää ja monimutkaisempaa ja on mahdollista että nämä kaksi asiaa toimivat erillään.

Hyväksymällä tämän faktan ja omaksumalla idean että yksiavioisuus on konfliktissa meidän henkisen, fyysisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin kanssa, voimme todeta että tässä saattaisi olla vastaus moneen onnettomaan parisuhteeseen.